РетроЧек ХИВRetrocheckhivtestХИВСПИНHIVAIDSХИВ тестанонимно ХИВ/СПИНсиндром на придобитата имунна недостатъчностХИВ-позитивенизследване ХИВизследване СПИНсимптоми на ХИВ/СПИНрисков сексуален контактнепротектиран полов контактполово предавани болестиинфектиранеантиретровирусенлечение ХИВ/СПИН
Аз знам!
Национална Информационна Кампания
за Изследвания за ХИВ

Как се предава ХИВ?

Вирусът се предава от човек на човек. ХИВ се съдържа във всички телесни течности в различна концентрация. За да предизвика заразяване той трябва да бъде в достатъчно количество, т.е. концентрацията му да бъде достатъчно висока.
 
ХИВ се съдържа в концентрация, която може да предизвика заразяване в кръвта (вкл. менструалната), семенната течност, вагиналните секрети и кърмата. Концентрацията на вируса в други телесни течности (напр. слюнка, пот) е толкова ниска, че не е възможно да се осъществи инфектиране.
 
Ø    Обикновените социални контакти с ХИВ-позитивни хора не носят риск от заразяване. Такъв риск съществува само при сексуален контакт със заразени лица и при контакт с кръв и тъкани на такива хора. Основните механизми за предаване на ХИВ са: сексуален път на предаване – при незащитен (без презерватив) анален, вагинален и орален секс.
 
Ø    Инжекционен и инструментален път на предаване - чрез инфектирани игли, спринцовки и др. Това е чест механизъм на инфектиране при медицински работници и лица, употребяващи инжекционно наркотици.
 
Ø    Трансмисивен път на предаване (при преливане на инфектирана кръв и кръвни компоненти). Поради провеждането на системен ХИВ скрининг, рискът от предаване на вируса чрез кръвопреливане е много малък (оценява се на 1:100 000 за всяко кръвопреливане). В развиващите се страни обаче, този риск е по-висок.
 
Ø    Възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на плода й, както по време на бременността чрез общата кръвоносна съдова система, така и в хода на раждането или при кърмене. Възможността майката, носителка на ХИВ, да роди здраво дете е до 98%, ако жената провежда антиретровирусно лечение по време на бременността и раждането и спазва препоръките на лекаря си относно раждането и кърменето.

Още за ХИВ