РетроЧек ХИВRetrocheckhivtestХИВСПИНHIVAIDSХИВ тестанонимно ХИВ/СПИНсиндром на придобитата имунна недостатъчностХИВ-позитивенизследване ХИВизследване СПИНсимптоми на ХИВ/СПИНрисков сексуален контактнепротектиран полов контактполово предавани болестиинфектиранеантиретровирусенлечение ХИВ/СПИН
Аз знам!
Национална Информационна Кампания
за Изследвания за ХИВ

Симптоми на ХИВ и СПИН

ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия, докато причини СПИН.
 
Естественият ход на инфекцията с ХИВ може да се раздели на 3 периода:
Първична или остра ХИВ-инфекция – това е периодът на първите две до четири седмици след заразяването с ХИВ. През тази фаза вирусът се размножава активно в организма, а симптоми са налице при около 50-70% от заразените. Оплакванията са неспецифични и често наподобяват тези на грипа: висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, отпадналост, гадене, повръщане, диария, увеличени лимфни възли, възможно е поява на несърбящ бързопреходен обрив по тялото.
Продължителността на този период е около 1 месец. През това време заразените най-често не подозират за наличието на ХИВ-инфекция, а същевременно вирусът се намира в големи количества в кръвта им и гениталните секрети, поради което и рискът за предаване на инфекцията е голям. Обикновено в тази фаза никой не обвързва оплакванията с диагнозата ХИВ-инфекция. Ако бъде направен тест за ХИВ, той ще бъде отрицателен или неопределен.
 
Безсимптомна (латентна) фаза. При повечето инфектирани с ХИВ, първичната (остра) ХИВ-инфекция е последвана от дълъг, безсимптомен период със средна продължителност около 10 години. При подходящо лечение този период може да бъде удължен. Обикновено не се наблюдават оплаквания или симптомите са леко проявени - лесна уморяемост, увеличени лимфни възли. Характерен за тази фаза е спадът на броя на CD 4+ T-лимфоцитите (Т-хелпери), които са с ключова роля за функциите на имунната система. В този стадий единственият начин, по който човек може да разбере, че е заразен, е да си направи кръвен тест за ХИВ.
 
Стадий на развит Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. При спадане на броя на CD4+ лимфоцитите под критичния праг от 200 в микролитър кръв, се разгръща картината на т.нар СПИН-дефинирано състояние. Развитието на СПИН се бележи от появата на инфекции, чиито причинители не биха предизвикали заболяване у хора с нормално функционираща имунна система (т. нар. опортюнистични инфекции). При заразените с ХИВ опортюнистични инфекции се развиват след като нивото на CD4+ лимфоцитите спадне между 1000 и 200 клетки в микролитър кръв. Развиват се различни бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции (гъбичката кандида, хистоплазма и кокцидомицес, вирусът на обикновения херпес, цитомегаловирус, микобактерий авиум и паразитът пневмоцистус карини и др.). Болните от СПИН са силно предразположени към някои видове злокачествени (ракови) заболявания – неходжкинови лимфоми, сарком на Капоши и др. Най-честите симптоми при СПИН са:
трайно повишена температура и тежко главоболие
гадене, болки в корема и повръщане
тежка и постоянна диария
загуба на тегло (синдром на изчерпване)
пневмония и други белодробни заболявания
кашлица, недостиг на въздух
възпаление на очите с отслабване или загуба на зрението
развитие на менингит или други мозъчни възпаления
мускулна слабост, болки по мускулите
нарушена походка, парализи
промени в поведението, отслабване на паметта и др.
припадъци, кома
 
Белодробни заболявания и инфекции, които могат да бъдат индикация за наличие на ХИВ-инфекция (в тези случаи е добре на пациента да се препоръча да се изследва за ХИВ):
 
Бактериални: Streptococcus pneumoniae, Haemofilus influenze, Грам отрицателни бактерии (Pseudomonas aeruginosa, Klepsiella pneumoniae, Staphilococcus aureus)
 
Микробактериални: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium avium-intracellulare
 
Гъбични: Pneumocystis jirovecii, Iryptococcus neoformans, Candida species
 
Вирусни: Cytomegalovirous, Herpes simlex virous
 
Паразитни: Toxoplasma gondii, Strongyloides stercoralis
 
Неоплазми: Сарком на Капоши, Неходжкинов лимфом
 
Други респираторни заболявания: Инфекция на горния отдел на дихателната система, синузит, фарингит, интерстициална лимфоцитна пневмония, неспецифична интерстициална пневмония, остър бронхит

Още за ХИВ